Admin

Monday, March 18, 2013

Siapa Guru di Hati Kita...

Assalamualaikum wbt....

Alhamdulillah segala kerja selesai tepat jam 10 malam.. now, masa untuk blogging hehe...

Sekolah ada exam (ujian bulanan 1) hari ni dengan esok. Tapi tak de la lega sangat pun sebab kelas saya, kelas PBS, so kena mengajar juga la dan buat PBS... Tapi Alhamdulillah semuanya berlalu dengan baik, walaupun ada part yang saya mood... haha lukisan kanvas hidup saya untuk hari ni, totally tak der la moody sangat. Harini boleh kawal emosi... Hopefully semakin baik la keadaan selepas ini.

owh, saya lupa nak cakap, jadi guru ni memang best sebenarnya... tapi banyak yang merungut la... memang tidak saya nafikan kerja kita sebagai guru ni berlambak... 

-PBS (itu tak termasuk kalau pelajar tu ponteng, kena gantung, pelajar sekolah lain kena buang then masuk sekolah kita pastu tak bawak PBS sekolah dia) memang jadi satu tekanan. PBS kalau sekolah hebat ok jer...

-kerja pengkeranian tu biasa, fotostat sendiri, isi borang sendiri... haha, hebatkan jadi guru

-kalau kat sekolah, guru ni banyak peranan dia... kita la guru yang mengajar dan mendidik, kita juga polis yang mengawal disiplin, kita juga doktor dan misi rawat pelajar sakit, kita juga tok bomoh kalau pelajar kena rasuk dan psiko... kita juga ambulan ok kalau ada pelajar sakit kecemasan... pendek kata kita boleh apa saja kalau kita jadi cikgu haha... best kan?

-Saya memang suka jadi cikgu, dari kecik lagi cita-cita nak jadi cikgu...alhamdulillah tercapai juga.... terima kasih Ya Allah. (Jadikan aku hambaMu yang sentiasa bersyukur kepadaMu, dan bukan hambaMu yang kufur nikmatMu)

Kerja lebih masa?

meh tengok keluhan guru kita... Keluh kesah guru

Sebenarnya kerja apa pun letih betul tak? Masa kita jadi pelajar dulu, kita sibuk nak cepat besar kan? sebab nak kerja dan ada duit sendiri, tapi bila dah dapat semua tu kita lupa dan asyik nak merungut lebih2 jer, fitrah manusia memang suka meluahkan, tak salah pun, mungkin dengan cara meluahkan boleh buat hati tenang skit dan boleh teruskan kerja kan.... 

Kepada para guru, saya sangat hargai perjuangan kalian... bila saya dah rasa sendiri jadi guru ni, beetul, memang puas bila dapat didik anak-anak murid, tapi kalau yang degil tu, eeee... rasa nak piat jer telingat tu... apasal la degil sangat, tapi jangan over ok, sebab parent sekarang suka SAMAN, opsssss... no komen!

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Tidaklah 
berterima kasih kepada Allah SWT sesiapa yang

tidak berterima kasih kepada manusia."

(Hadis riwayat Bukhari).

Belajar mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang bantu kita tak kira muda atau tua ok!

Sesungguhnya segala amal bakti seorang guru dalam 

menyampaikan ilmu yang bermanfaat kepada anak didiknya 

akan melayakkan dirinya mendapat ganjaran kebaikan, 

meskipun setelah pergi mengadap Ilahi. Firman Allah SWT 

yang bermaksud: "Dan (ingatlah), apa jua kebaikan yang 

kamu kerjakan sebagai bekalan untuk diri kamu, tentulah 

kamu akan mendapat balasannya pada sisi Allah, sebagai 

balasan yang sebaik-baiknya dan yang amat besar 

pahalanya." (Surah al-Muzammil, ayat 20). Rasulullah SAW 

juga bersabda yang bermaksud: "Apabila meninggal dunia 

seorang manusia, maka terputuslah pahala amalannya 

kecuali tiga perkara; sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat, 

anak soleh yang mendoakannya." (Hadis riwayat Muslim). 

2 comments: