Search This Blog

Thursday, November 7, 2013

~menanti hikmah~

Lamanya tak update my lovely blog... Apa khabar kepada yang sudi singgah? Memang agak lama bersarang blog saya ni... Ada masa baru dapat update...

Teringin nak kongsi cerita yang menjadi rahsia Allah... hurmmmm

memang menjadi fenomena sekarang ini tentang tugas guru... apa lagi PBS...

Apa itu PBS? mungkin ramai juga yang tak tahu kan?


PBS ni Pentaksiran Berasaskan Sekolah.. senang cerita kerja sekolah pelajar yang dinilai dan ditafsir oleh guru subjek sendiri. Nama PBS memang tak asing lagi dalam pendidikan. Mungkin ada sesetengah individu yang tak pernah kesah pon apa itu PBS... tapi bagi guru, kementerian, jabatan, sekolah, ibu bapa dan murid... PBS adalah tiket untuk nilai prestasi...

Memang susah nak faham sebenarnya... tapi itulah hakikat yang semua guru kena hadapi...

Kami dipihak pelaksana ini, hanya menjalankan amanah yang diberikan. PBS ni boleh lah dikatakan masih dalam percubaan... kira2nya murid2 sekarang ni jadi bahan eksperimen la juga... alah, macam PPSMI dolo2 tu...



dolo2 ku menderita sekarang aku lagi derita.... hehehe ubah suai lagi tegar sket....

masih menjadi tanda tanya dalam diriku ini... mengapa tidak ada guide line yang cantik sket untuk guru laksanakan PBS? at least adalah garis panduan. yang menjadi masalahnya, eviden murid pun tidak selaras... agak sukar untuk menilai prestasi murid...

owh lupa plak... eviden tu apa kebenda pula? ok eviden tu adalah soalan2 atau item2 yang disoal kepada murid untuk dijawab setelah tamat sesuatu sesi pengajaran... senang cerita macam latihan pengukuhan laaaaa....


setiap subjek ada senarai eviden masing2 berkait dengan hsp dan dsp... apa pulak hsp dan dsp tu???

hsp adalah huraian sukatan pelajaran dan dsp pula adalah dokumen standard prestasi yang sentiasa berubah ubah... contoh matematik.. bulan 12/2012 aritu lepas kursus senarai eviden lain... bila masuk sekolah.. cikgu yang rajin ni pon buat la mapping.. (nanti saya cerita mapping tu apa pulak ek...) huhu... bila dah buat mapping sendiri dan cari eviden.. dan print siap rezo sampai bab 13... tup tup kebabom.... ditukar pulak dah pada april 2013 aritu... sedih laaaa... kena buat mapping balik dan try cari eviden.. but saya still guna juga eviden yang dah di rezo tu... (rezo tu apa pulak?) banyaknya benda chek nak kena translate hehee...



mapping tu macam buat jadual eviden laaa.... mate sahaja perlu ada 106 helai eviden... huh.... asalnya 134 helai... rezo tu plak adalah mesin ala2 fotostat semua eviden murid ...


besarnya pengorbanan guru dalam kerjaya... bukanlah nak mengungkit apa yang telah dilakukan, cuma agak2 lah... kalau semua nak lambakkan tugas pada guru... kuranglah kot kualiti pengajaran guru dalam p&p nanti... bayangkanlah smua guru di malaysia mesti buat benda2 ni:

1. hadiri kursus
2. buat mapping
3. bina instrumen dan eviden
4. print instrumen / eviden tu
5. hantar untuk rezo
6. stapler yang dah di rezo tu...
7. beri kepada murid untuk jawab soalan2 tu
8. semak jawapan murid..
9. beri murid band ( prestasi pelajar dari 1-6 : band 1 paling lemah dan band 6 paling bagus)
10. masukkan dalam rekod transit individu dan kelas
11. key in dalam SPPBS (internet tu) - guna pelayar internet explorer 7 hingga 9 sajeeee)-very slow dan memerlukan guru bagun 3 4 pagi... kalau single ok la lagi, kalau dah beranak pinak... hope tak terabai la anak dan suami tu. kena sabar dan sabar...

tapi.......

PBS tidak membebankan guru sekiranya tidak bercampur dengan karenah... pbs adalah kerja sekolah... perlu rekod... itu sahaja... asalnya mudah, tapi disusahkan... dengan alasan guru kurang kerja dan gaji guru tinggi... cuti banyak... wahhhhh....itu saja yang dinampaknya...


hebat kan seorang guru....demi murid guru akan buat juga walaupun letih.. kadang merungut.. normal la guru pun manusia bukanlah robot... guru sayang anak-anak muridnya...tak sorang pun terabai... di sekolah terpaksa melayan pula karenah murid yang pelbagai... tapi guru tetap sabar dan masih tersenyum setiap hari...

sebab...

kejayaan murid adalah kepuasan guru... hati guru siapa tahu... janganlah mengatakan guru malas sebab tak siap key in sppbs... setiap malam guru bersengkang mata semata2 nak key in sppbs murid... kerna tarikh tutup semakin dekat... terkejar2 ke sana ke mari.. mengalah on call seorang doktor...

lahirnya guru adalah dari seorang guru terdahulu... lahirnya pemimpin, doktor, jutawan, bos, kerani, tukang sapu, driver, peguam semuanya dari seorang guru mengajar tulis baca dan kira...

jangan pula mengatakan yang guru gila duit... tanpa duit gaji, masakan guru dapat meneruskan keperluan kehidupan? satu perkara perlu dibanggakan, guru tidak perlukan rasuah... hanya dengan gaji yang tidak seberapa itu lebih mulia dan berkat... insyaAllah...

guru menjunjung amanah... tanpa benci dan dendam... terus bertahan ibarat matahari yang menyinari bumi...

sesiapa saja boleh jadi guru, tapi tidak semua orang mampu bertahan menjadi guru hingga ke akhirnya....

owh ya, apa yang menjadi rahsia Allah? Aku masih menanti hikmah...

nanti saya sambung lagi dalam entry akan datang insyaAllah...

TERIMA KASIH ALLAH ATAS NIKMATMU, AKU BANGGA KINI AKU MENCAPAI CITAKU MENJADI SEORANG GURU...

ni kira sesi luahan rasa la ni.... hahah...

wallahu'alam... wslm wbt

No comments:

Post a Comment