Search This Blog

Monday, August 14, 2017

Apa yang bagus sangat dengan Modul Hebat

Bismillahir rahmanir rahim.

Hye, saya sekarang ada dalam kursus penyebaran KSSM tingkatan 2. I'm just want to share about modul hebat yang sering digembar gemburkan. Dan kami kena guna modul ini untuk buat lesson plan for the next year.

Kepada cikgu-cikgi yang nak modul ni boleh share link ini


Sharing is caring!

Thursday, August 10, 2017

Tolong... Jangan pukul saya!

Bismillahir rahmanir rahim...

Allahu Akbar... Tolong laa... jangan pukul saya! Sakit... Sakit... Allahu Akbar! Allahu Akbar!

Mungkin inilah raungan yang kedengaran setiap kali dibuli. Dahsyat kan... Kes buli di malaysia semakin menjadi jadi. Hampir tak terbendung. Di sekolah, asrama dan mana saja, buli berleluasa. Hakikatnya, siapa yang harus dipersalahkan? Pembuli? Yang dibuli? Ibu Bapa? Guru? atau Masyarakat? dalam era yang seba moden sekarang ni pon masih ada kes buli. Apa yang mereka mahukan? dan apa yang si pembuli dapat? Kepuasan? Nikmat? Rasa Hebat? entah, hanya mereka sahaja yang merasainya. Tapi buli ada banyak kategorinya. Yang saya maksudkan dalam entry ni adalah berkaitan buli fizikal.

Minggu lepas ada lagi kes buli pelajar tingkatan 4. Dua orang pulak tu...  sebelum tu kes buli Zulfarhan Osman, pon masih belum settle dah timbul kes baru. Baca kes Zulfarhan di SINI.
pendek kata google jer kes buli di malaysia, nahhh keluar berlambak kesnya!

jom lihat faktor faktor terjadinya kes buli terutama dalam kalangan pelajar hari ini



Faktor Utama

Faktor utamanya adalah bermula daripada rumah. Bagaimana asuhan dan didikan di rumah menjadi punca anak berkelakuan suka membuli orang. Anak adalah kain putih dan tergantung ibu bapanya untuk mencorakkannya. Sayangkan anak tidak semestinya semua kemahuannya dituruti. Salah! Sayangkan anak adalah mendidik dirinya menjadi insan bukan sekadar menjadi orang. Mulakan didikan dengan akhlak ibu bapa yang baik. Ibu bapa adalah contoh paling dekat yang anak akan ikuti. mereka adalah idola anak-anak masing-masing. Jadi didiklah dan tunjuklah perilaku yang baik agar anak menuruti tingkah laku yang baik.

Faktor kedua

Faktor pengaruh rakan sebaya juga menjadi punca kepada terjadinya kegiatan membuli. Pengaruh rakan sebaya dalam tingkah laku seseorang memang tidak dapat disangkal lagi. Terdapat pelajar yang membuli pelajar lain kerana mengikut kawan. Mereka seronok melihat pelajar yang dibuli menangis atau marah kepada mereka. Lebih menjejaskan keadaan apabila perbuatan buli ini boleh membawa kepada kecederaan atau kematian.

Faktor ketiga


Perbuatan buli juga boleh berpunca daripada pengaruh media massa. Media massa yang paling berpengaruh ialah televisyen dan permainan video. Dewasa ini terdapat banyak stesen televisyen yang menayangkan filem yang berunsur ganas. Sewajarnya pihak media perlu memastikan program yang disiarkan di televisyen tidak mendatangkan kesan negatif kepada golongan muda, terutamanya peiajar sekolah.



Faktor keempat

Pentadbiran sekolah yang kurang berkesan juga boleh menyebabkan kepada berlakunya gejala buli. Adalah amat penting bagi jawatankuasa disiplin sekolah  dapat berperanan dengan baik. Sesungguhnya, pelajar akan menjadi semakin nakal jika mendapati pihak jawatankuasa disiplin sekolah tidak mengambil tindakan disiplin yang sewajarnya terhadap pelajar yang melanggar peraturan sekolah. Antara masalah disiplin yang perlu diambil tindakan dengan segera ialah bergaduh, menghisap rokok dan ponteng sekolah. Jika pihak jawatankuasa disiplin sekolah dapat memainkan peranan dengan proaktif, maka sudah pastilah gejala buli dapat dibanteras.

Saya rasa sekadar itu sahaja perkongsian berkenaan kes buli. Semoga kes kes seperti buli ini dapat dikurang dan dihapuskan segera! Saya doakan keluarga yang dibuli kuat menerima semua ujian ini. Dan kepada yang dibuli yang sudah meninggal, semuga rohnya dicucuri rahmat Allah. Amin Ya Robbal alamin.

okay wslm

Tuesday, August 8, 2017

JOM BAHAGIA BERUMAH TANGGA

Salamun Alaik!

Ya Allah berilah kepada kami kebahagian dalam kehidupan berumah tangga. Jom doa agar Allah mudahkan pelayaran bahtera rumah tangga kita masing-masing ye... meskipun pastinya dilanda gelora yang tak berkesudahan, tapi masih teguh dan utuh menuju destinasi cinta Abadi!

Hye, jom usha 5 tips rumah tangga bahagia yang saya nak share dengan hampa semua.



istiqarahlah dan yakinlah!




Bila suami marah isteri diam bila isteri rasa marah, suami diamlah... jangan ditambah bara!



solat bersama dan meraikan hari-hari bahagia




ucapkan 3 kata dan zahirkan rasa itu




ajar isteri dan ajak suami solat dan cukupkan yang wajib kemudian diselangi dengan ibadah sunnat
ingatlah, bila hubungan dengan Allah cun, tentu hubungan sesama manusia tip top kan!

Robbana Hablana Min Azwajina,
Wazurriyyatina qurrata'ayun,
Waj'alna lil muttaqina imama.

ayuh, berdoalah semuga kita berbahagia dalam rumah tangga inshaAllah berkat!

ok wslm

TIPS ANAK TIDUR NYENYAK

Salamun Alaik...

Hye.. Hampa semua, apa khabaq?

Dua tiga harini, anak saya sukar tidur malam, mungkin nak berganti bulan kot, so tumbesar baby dan caranya juga akan berubah. Saya dapat tips ni melalui pengalaman beberapa hari lepas dan dan share dengan hampa semua. Mana tau tips yang simple ni membantu kan...

Its just about 3 tips. This tips is very simple but its works!








Ianya sangat menjadi, saya buat! Sebelum saya solat Isya' saya letakkan anak dalam cotbed dia. Kemudian saya buat TIPS 3 tu. Biar dia main sat. Lepas saya solat Isya' tengok-tengok dia dah tertidur dengan sendirinya tanpa perlu dodoikan. Hebatkan penangan Ayat-Ayat Allah.

kalau tak percaya boleh cuba. Tips ni dapat dari mak mertua saya. dia ajarkan. Tq mama!

ok wslm

TERBAIK DARI LADANG - DSKP MATEMATIK TINGKATAN 1 DAN 2

Salamun Alaik...

'cikgu, ada surat ni' - penolong kanan

err... surat apa encik? - saya

'cikgu kena p kursus 1 hari je, pasal DSKP matematik tingkatan 2 ni' - penolong kanan

ha... okay.. okay, saya yang menurut perintah. - saya

Hai, sapa yang kerja cikgu, mesti selalu dapat tawaran gini. Apa boleh buat p ja la... Isnin ni kita berkursus yer. Lagi pun, saya bukan pernah ajaq lagi form 2 KSSM. dan depan pon memang tahun pertama KSSM tingkatan 2. Kalau tingkatan 2 KBSM saya pandai laaaa.... heeee

sebut pasai DSKP mesti semua tanya, menatang apa tu? (loghat kedah - bukan kelantan) kang salah faham pulak jadinya.

DSKP - Dokumen Standard Kurikulum Pentaksiran
alah... macam HSP + PPPM la... okay yang tu hanya cikgu cikgi je la yang faham. Saya google la DSKP yang dimaksudkan, cari punya cari last2 jumpa... lama juga la dok godek... so sini saya nak share la kot2 sapa yang memang dok cari benda alah ni. Mudahkan korang la skit

DSKP TINGKATAN 2

DSKP TINGKATAN 1

okay la, just nak share tu jer... semoga bermanfaat!

Saya suka jadi Cikgu!

wslm

Sunday, August 6, 2017

HATI YANG KURUS

Bismillahir Rahmanir Rahim

Hati yang kurus,
makin kurus makin kering,
tidak makan tidak pula minum,
wahai kamu, si hati yang kurus,
aku kasihan melihatmu.

Hati yang kurus,
tidak menjamah dan tidak dijamah,
disuap malah diluah kembali
wahai kamu, si hati yang sangat kurus,
aku bertambah kasihan melihatmu.

Hidup mewah, hidup bermegah,
Angkuh, riak, dendam amarah,
luaran gemuk dalammu kurus,
wahai kamu si pemilik hati yang kurus,
ada yang kasihan denganmu.

Siapa kamu si hati yang kurus?
hidup dalam mati,
rezeki ilmu tidak dijamah,
makanan iman malah diluah,
minuman kasih sayang tidak disuap.

permaidani hidayah juga rosak,
ketulan akal terlempar entah ke mana,
karpet merah tak pernah tunduk,
ke mana hilangnya setitis kewarasanmu?

Wahai kamu si pemilik hati,
lantunkan mutiara rohanimu,
basahilah dengan air mata keinsafanmu,
bilaslah dengan kelopak zikir,
agar hati yang kurus kembali gemuk,
ya, gemuk seperti dirimu.

makanmu kenyang, makanan hatimu lapar,
minummu melegakan tekak, minuman hatimu masih haus,
lantaran itu, seimbangkanlah keduanya,
jasmanimu sehat apabila rohanimu kuat!

jangan pernah lupa dan leka,
jamulah hatimu yang ketandusan,
dengan makanan kebahagian
dan minuman kesejahteraan.

nukilan on da spot

wasalam

11 Tips Penting Sebelum Hadapi Peperiksaan

Bismillahir Rahmanir Rahim...

Alhamdulillah, malam ni masih ada peluang kali ke3 update untuk harini... wahhh. Dalam kesempitan waktu yang ada ni sempat juga la aku godek2 sumting special untuk hampa yang nak exam tak lama lagi... tips ni sesuai untuk semua jenis EXAM ok dan apa saja subjeknya. Ada 11 tips semuanya.

TIPS 1


TIPS 2

TIPS 3


TIPS 4


TIPS 5


TIPS 6


TIPS 7


TIPS 8


TIPS 9


TIPS 10


TIPS 11


DOA YANG BOLEH DIAMALKAN DAN DIBACA












 Antara tips lain yang berguna yang boleh dikongsikan dengan hampa semua. Boleh baca bawah ni yer!



Pendek kata selamat ulangkaji dan menghadapi peperiksaan terutama anak-anak saya pelajar tingkatan 3 SMKTK2. Cikgu doakan kalian berjaya dunia akhirat ya...

wslm

sumber tips adalah daripada blog cahaya purnama 2015


Saturday, August 5, 2017

Tempah Sticker Murah...

Bismillahir Rahmanir Rahim...

Hari ni nak share something new! Sapa berminat nak tempah sticker murah giler... aku jamin tak dapat semurah ni kat tempat lain tau! 

So bagi sesiapa yang berminat boleh pm di facebook Busyra Takiyudin atau boleh whatsapp di 0175719091.. selain dari sticker, banyak lagi design lain yang dak Busyra ni sediakan seperti kad kahwin, banner, pvc counter, buku bil, keychain, button badge, name card dan macam2 lagi.. 

kalau nak usha dulu, boleh gak... klik Blog Busyra 

Kepada peminat-peminat blog... hampa juga jangan ketinggalan sebab busyra ni dia rajin buat giveaway... mana la tau kan kot kot time hampa jenguk2 blog dia, dia tengah dok buat giveaway kan... try la... nanti boleh dapat barang free... haaaaa.... untung kan! 

okay la.. just nak share tu jer... 

wslm

Kecut PT3

Assalamualaikum wbt.

Peperiksaan PT3 semakin hampir... bahangnya memang aku terasa... sebagai guru aku cukup tertekan dengan keadaan yang menghimpit sanubari. Apa agaknya keadaan anak-anak didikku? Hari- hari aku tengok depa happy ja. Macam tak da masalah pon. Should be result ok la kot kannn.... itu yang aku nampak. Hakikatnya? No... owh no....

Dengan silibus tak terkejar, dengan perbanyakkan latihan tak terbuat... habis tu macam mana nak survive? Depa ok saja... ala cikgu...tak lulus PT3 pon boleh masuk form 4 kan.... relax la cikgu...

susah hati dibuatnya... tapi aku macam biasa... buat-buat tak kesah.... dlm hati Allah saja yang tahu!

Aku nak share skit dengan hampa semua wahai budak-budak PT3 2017. Sapa rajin sila buat!

hampa semua boleh p kat website ni CIKGUSHARE . Download la semua soalan kat situ. Semua ada siap sekali dengan skema tu.

sini pon banyak soalan BUMIGEMILANG. ok aku dah share bahan untuk yang nak cemerlang saja la... yang nak gagal... jangan singgah ok!

wslm

Wednesday, April 26, 2017

NOTA PADAT MATEMATIK (TINGKATAN 1 -3)

Bismillah...

Alhamdulillah, harini ni nak kongsi nota-nota matematik dari blog-blog cikgu terhebat!

jika nak NOTA FULL MATEMATIK T1-T3 boleh buka web ni yer! Best tau, terutama kepada cikgu-cikgi yang nak mengajar dan perlukan bahan untuk mengajar.

Banyak lagi bahan yang nak share sebenarnya. Tapi nanti share lagi ok!

kredit to chegu zam


KARENAH PELAJAR KINI

Subhanallah terujanya saya sebab harini saya dapat update blog ni dua kali! Hai, saya adalah salah seorang warga pendidik dan juga seorang ibu. Dua perspektif berbeza tetapi mempunyai pandangan dan hala yang sama. Bila saya berdepan dengan pelajar saya, sangatlah mencabar. Jika ikut hati mungkin penampar makannya. Wow keras skit bahasa malam ni, maaf yer...

Dua karektor individu yang berbeza, tetapi mempunyai matlamat dan pengharapan yang sama barangkali. Iya, seorang guru mahupon seorang ibu pastinya mahukan yang terbaik buat insan yang teramat disayangi ok!

PENAT BERBALOI

Saya akui memang sangat susah mendidik dan mengajar zaman kini dengan karenah pelajar itu dan ini. Semuanya tak mau buat, kerja sekolah tak nak buat, kokurikulum tak nak join, ponteng sekolah, ponteng kelas, ada yang mai sekolah sekadar untuk suka2 dan menghabiskan masa lapangnya dan macam2 lagi yang kami sebagai pendidik hadapi. Pastinya bukan satu keluhan ya... tapi sekadar menyuarakan melalui pena bisu ini. Tapi saya yakin dengan kemampuan semua pendidik harini. Kita boleh cuma memerlukan kesabaran yang sangat tinggi. InshaAllah penat lelah kita akan terbayar dan sangat berbaloi! Dulu saya tak nampak semua ni, bila dah 7 tahun mendidik baru jelas semuanya!

SI IBU MENGHARAPKAN ANAKNYA TERBAIK

Ibu mana yang inginkan zuriatnya tidak pandai? tidak ada saya kira... Semuanya mengharapkan sang anak menjadi insan berguna dan terbaik pastinya. Bersama samalah kita menggembleng tenaga demi membantu anak-anak bangsa kita demi mengecapi nikmat kejayaan dunia dan akhirat jelasnya,...

Persoalannya... macam mana nak hadapi... siapa ada solusinya? Boleh kongsi kat sini yer. Kebanyakan pelajar hari ini mempunyai pelbagai latar belakang yang berbeza dan tentunya ada lebih dan kurangnya tersendiri. Masing2 membawa kisah duka dan lara tersendiri.

JOM KONGSI PENDAPAT

Saya menyeru kepada sesiapa yang membaca blog saya ini untuk memberi sedikit komentar yang membina ya... mana lah tahu kita boleh sama2 selesaikan permasalahan yang menjadi kebuntuan kebanyakan pendidik zaman ini. Saya sedang berdepan dengan permasalahan ini pastinya.

terima kasih kepada yang membaca dan komen!

wasalam!

kredit to Creative United

Tuesday, April 25, 2017

Berdoalah... Dia Maha Mendengar segala DOA.

Bismillahir rahmanir rahim....

Alhamdulillah masih bernafas untuk menghirup udara di bumi Tuhan ini. Syukur! Mentari di balik awan? Sapa dia ni... ada yang dok tertanya-tanya la pulak... alahhh... saya bukan lah orang yang dikenali, hanya ingin menapak dan bertatih di dunia blog berkongsi kisah bersama kalian pencinta blog dan penulisan.

Sudah lama saya tidak benar2 menulis kerana kekangan masa dan ujian yang tidak berkesudahan. Alahhh biasa la nama pun manusia kan? Kadang2 aktif kadang2 merudum. Apa pun terima kasih kepada sahabat2 yang masih prihatin terhadap diri kerdil ini.

ANAK

Anak adalah anugerah terindah dalam hidup. (ayat klise). Tapi memang betoi pon kan,,, (alamak terkeluar loghat utara cheq) hikhik...  Setiap pasangan yang berkahwin mesti nak anak kan... kalau tau mau anak tu pelik la skit... sikit ja la heheh... Sama la macam saya... hampir 5 tahun bernikah belum dikurniakan zuriat. setelah berikhtiar... akhirnya Allah perkenankan. Alhamdulillah masuk tahun ke 6 perkahwinan terima kami amanah Allah yang diberi nama Ahmad Idris.

Godek punya godek jumpa la satu artikel berkenaan cara mendidik anak dalam prespektif ISLAM. sapa rajin nak baca boleh buka SINI.

DIA TIDAK MEMBERI APA YANG KITA MOHON

Ok, nanti dulu. Jangan terus baca tajuk, lepas tu nak bend blog saya. Sepatutnya baca sampai habis ok! Allah memang tidak akan bagi apa yang kita minta semuanya sekali gus, tapi Dia akan beri apa yang kita perlu dan patut ada pada ketika itu. Maka bersabarlah. Sebab saya banyak belajar dari kehidupan lalu tentang erti sabar. Allah sentiasa dengar doa hambaNya dan Dia memang boleh bagi serta merta macam magik... tapi Dia tak mau buat macam tu, Dia nak kita usaha nak dapatkan semua tu tanpa kenal erti putus asa.

HAMPIR PUTUS ASA

Baiklah, saya nak cerita sedikit kisah benar. 5 tahun berkahwin itu bukan lah satu masa yang singkat. saban hari saya menunggu untuk mendakapnya, membelainya... setiap hari ok.... air mata? sentiasa bergenang dan hanya menangis bila tiada orang dan bila ada orang, menangis dalam hati jelah... dan saya pernah sampai ada hampir putus asa. Tapi cepat2 kembali semula kepadaNya. Sebab hanya Dia yang Maha segalanya. Dan selepas itu, hati saya cuma terbuka dan berserah kepadaNya. Walaupon begitu saya dan suami tidak pernah berhenti berikhtiar itu dan ini. sampailah ke satu tahap.

BULAN PUASA YANG MULIA

Pada bulan puasa itu, saya tidak mengharapkan apa2 lagi cuma berserah dan ikhtiar. Berbekalkan herbatussauda dan esp shakle dan semestinya keberkatan doa orang yang berpuasa dibulan ramadhan, Allah izinkan saya untuk merasai sesuatu di dalam rahim yang sekian lama kosong. Allah... Tq Allah Selepas saya baru saya dapat tahu yang saya berbadan dua. masa tu Allah sahaja yang tahu betapa hati ini sangat inginkan dan sangat berterima kasih tak terhingga. sehingga sujud syukur dan tak putus2 melafazkan syukur kepadanya!

SABAR YANG INDAH

Benarlah sabar orang yang redho itu hasilnya sangat indah dan tidak membebankan. Saya akur ujian itu akan sentiasa ada apa bila kita telah melepasi satu ujian. Pastinya akan ada ujian yang baru dan lebih mencabar lagi. Ujian2 lain tu, jika bekelapangan saya akan curahkan di pena online ini.

TERIMA KASIH TANDA SYUKUR

Dia telah memberi, maka kita kenalah sentiasa bersyukur. Jangan lupa banyakkan bersedekah yer! InshaAllah sedekah kita itu akan menguatkan lagi doa.

DOAKU UNTUK MEREKA YANG MASIH BELUM DIKURNIAKAN ZURIAT

Ya Allah, Kau permudahkanlah dan izinkanlah janin untuk menapak dalam rahim2 ibu yang ingin merasainya. Kau berilah peluang kepada mereka merasai nikmat mengandung dan nikmat sakit untuk melahirkan amanahMu yang sangat indah itu. Tidak tergambar dengan kata-kata ok! Semuga kalian berpeluang untuk merasainya. Saya selalu doakan untuk semua sahabat.



Image result for khasiat esp shaklee

just share ok, saya tak jual produk ni.

Image result for nuderm herbatussauda

saya share, saya ambik harbatussauda jenama ini. ingat, saya tak jual produk ni... sila cari sendiri yer..


Si Kecil saya, Amanah Allah!

terima kasih, wasalam!