Admin

Tuesday, March 31, 2015

Usaha Itu Biar Sedikit


Alhamdulillah, baru selesai kelas... Kelas pelajar yang sangat malas untuk belajar. Habis cara saya fikir untuk buka hati mereka untuk belajar. Huh.. memang memenatkan apabila mengajar kepada pelajar yang tidak mahu belajar. Sangat susah dan meletihkan.

Kelmarin saya terfikir 1 cara yang nampak macam tak sesuai. Tapi mungkin berbaloi juga la...

Macam mana tu?

heeee... mungkin ada sesetengah cikgu dah guna cara ni. Dulu saya fikir cara ni tak logik dan bagi muka kat pelajar. Tapi bila duduk sorang2 fikir balik... ada logiknya juga kan? Macam give and take pon ada juga... but just give a try la....

hishhh, apa caranya tu???

guna MUZIK!

saya tanya pelajar lagu lagu yang mereka minat... dan list down!

saya balik rumah... saya cari lagu-lagu tu dan download! DONE!

harini saya bawa pelajar saya yang 'nakal' tu ke LIBRARY. Pasangkan lagu sampai diorang layan habis laaa... then saya bagi nota suruh diorang salin... and WOW! memang diorang salin... tapi yelah kan biar sedikit pon, at lest diorang salin juga! Akhirnya!

Satu perasaan yang saya tak boleh nak gambarkan bila pelajar 'nakal' dapat patuh arahan guru. saya main tarik tali la dengan diorang! then saya dapatlah tarik rambut dalam tepung!

alhamdulillah itulah kan... usaha itu biar sedikit tapi berterusan! saya akan usahakan lagi! mula2 pasang la lagu diorang minat tu, then selitkan lah skit lagu2 ketuhanan! biar menusuk ke kalbu gitu!!

ok la masa pon dah nak balik ni. JOM!

wslm

Friday, March 27, 2015

M16 Hati

Bismillahi rahmani rahim...

Assalamualaikum wbt!

Tembak! Peng! Haha... Seronok sangat tengok 20 orang pelajar Kadet Polis Sekolah belajar Musketry harini... ala.... menembak la,,, guna senapang M16 tau... jangan buat main!


Wow! Bukan students saja teruja, malah cikgunya lebih teruja... teringin nak pegang senjata api tu... 

Jika senjata boleh membunuh makhluk bernyawa, maka kata-kata juga boleh membunuh hati yang mungkin sedang gumbira mahupun berkelana... namun M16 hati pengubat segalanya!

Bagaimana?

Situasi dalam kelas :

cikgu sedang mengajar dengan rancaknya. Tiba-tiba seorang murid berkata,

Murid : Cikgu, saya tak faham lagi la cikgu...
Cikgu : aaa... ni kes tak solat la ni pagi tadi... tu yang lambat jer sel otak nak berhubung kan...
Murid : Heeee... acaner cikgu tahu?
Cikgu : Cikgu kan cikgu! Mesti la tahu semua kan.... (murid lain semua bersorakan cikgu)

M16 dalam mengubati hati adalah solat! mengapalah masih ramai yang tidak mahu solat sedangkan M16 ni lah yang paling terbaik dalam segalanya... Sibuk nak kejar M16 senjata apa pagi tadi tu sampai ada yang tak terbuat M16 subuh tadi...

dalam ramai-ramai murid tadi ada seorang murid yang sangat kecil badannya. almaklumlah baru F1 kan... bayangkan M16 mempunya berat kira-kira 2.98 kg tu dia nak kena angkat dalam keadaan duduk dan menembak sambil meniarap.. 2.98 kg tu macam lebih kurang kita angkat 3 kampit gula 1kg kan! Berat la juga! heeeeee

Kalau M16 yang seberat 3 kampit gula kita beriya jer nak angkat-angkat bagai... kenapalah masih malas nak angkat wuduk yang ringat tu... air je pon! then solat yang tak sampai 5 minit pon! Apa lah yang dikejarkan sangat dengan M16 dunia berbanding dengan M16 akhirat yang JAUH lebih hebat dan berbaloi baloi ganjarannya kan?

Ya Allah.. binalah M16 hati dalam diri kami agar kami semakin  MENDEKATIMU dan berlari sekuat hati ke ARAHMU. Ya Allah jadikan kaki kami M16 demi melangkah ke SYURGAMU... Jadikan solat kami sebagai M16 dalam mengejar REDHOMU...

InsyaAllah!

Amin Ya Robb...

P/s : feeling malam hari. hati meronta!